Biserica Adormirea Maicii Domnului din Teiu
Biserica ortodoxa din satul Teiu, comuna Lapugiu de Jos, judetul Hunedoara, a fost construita in anul 1788. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Istoric si trasaturi
Satul Teiu, apartinand comunei Lapugiu de Jos, este situat in depresiunea Vaii Lapugiului, care formeaza ultimul afluent in partea stanga a Muresului din judetul Hunedoara. Asezarea sta la poalele unor coline mici si dealuri care coboara din Muntii Poiana Rusca pana la Valea Muresului si despart Ardealul de Banat.
Biserica din parohia Teiu are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Cele mai vechi documente si date despre biserica din Teiu le avem doar din conscriptia bisericeasca din anul 1733 a episcopului Ioan Micu.
Biserica veche din lemn a secolelor XVII-XVIII dupa traditia locala a fost asezata pe un loc mai ridicat, cunoscut astazi sub numele de „Progadea veche” (cimitirul vechi). Adevarul acestei traditii este confirmat prin harta si documentele Cartii funciare a satului Teiu intocmita in anul 1870, in care la numarul CF 45, top. 247 este inscris un cimitir vechi, iar in conscriptia bisericeasca a episcopului Ioan Micu-Klein din anul 1733 si cea austriaca din anii 1760-1762, arata existenta unei biserici in satul Teiu.
Biserica actuala este construita in anul 1788, cu altarul spre rasarit. Constructia este facuta din zid de piatra si caramida, acoperita cu tigla tip solzi, iar turnul acoperit cu tabla.
In anul 1897, in noaptea de 21/22 februarie, turnul bisericii s-a prabusit. Din cauza conditiilor grele in care traiau taranii atunci, numai dupa 28 de ani, adica in 1924-1925 s-a putut zidi din nou turnul cu contributia satenilor, sub indrumarea preotului Ioan Suiaga. Atunci s-a facut si o reparatie generala.
Intre anii 1997-1998 s-a dat toata tencuiala interioara jos, tencuindu-se si zugravindu-se din nou. Intre anii 2003-2004 s-a facut reparatia exterioara a tencuielii si vopsirea turnului.